keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Opintotuki. Onko se syötävää? Jos sen syö puoliksi, niin saako jatkaa?

Heipparallaa! Muutama hetki on vierähtänyt viime kerrasta syystä, että kesätyöhaut, muutamat tentit ja liikunta ovat vieneet niin paljon aikaa. Nyt päätin taas avata sanaisen arkkuni, koska muutamana päivänä on kohistu varsinkin Facebookin Feedillä sekä Twitterissä tästä opintotuen muuttamisesta, jonka eduskunta on ensimmäisessä äänestyksessä puoltanut. 

No mikäs hemmetti se opintotuki on ja miksi se on saanut Sosiaalisen median raivon valtaan?

Opintotukea saa peruskoulun jälkeisistä opinnoista. Siihen kuuluu asumislisä, opintoraha sekä mahdollisesti opintolaina. Opintotuki on nykyään monelle opiskelijalle hyvin usein ainoa tulonlähde, jolla on maksettava vuokrat, ruoka ja muu eläminen. Nykyinen tuki asumislisineen heiluu siinä 500 euron tienoilla, riippuen tietysti asutko omillasi vai vanhempien luona, jolloin asumislisää ei tietenkään ole ja itse opintoraha on pienempi. Lainaa saa sitten(omalla vastuulla) valtion takaamana 400 euroa kuussa. Opintotukea saa eriasteisiin koulutuksiin tietyt määrät. Toisen asteen tutkinnosta en ole varma, mutta korkeakouluopintoihin saa 70 tukikuukautta, jos on aloittanut opintonsa ennen 1.8.2014. Sen jälkeen aloittaneilla kuukausia on 64. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään, joka on tietysti vähän häiritsevää, mutta tukikuukausia on kyllä ihan riittävästi yhteen tutkintoon. Tähän asti asia on oikein selvää. 
Jokin aika sitten säädettiin laki, että jos haluat uuden samantasoisen (tärkeää!!) korkeakoulututkinnon, et saa uutta pottia tukikuukausia, vaan saan käyttää jäljelle jääneet kuukaudet. Tämä aiheutti tietenkin närää opiskelijoiden keskuudessa, sillä hei c'mon. Ei kukaan 18-vuotiaana tai varsinkaan 16- vuotiaana tiedä mitä haluaa oikeasti elämällään tehdä. Jotkut eivät tiedä yli 50- vuotiainakaan (he he iskä).  Itse  itkin vuolaasti abivuonna, koska en tiennyt mitä haluan tehdä. Vanhemmat kuitenkin kannustivat edes johonkin kouluun, koska aina voi vaihtaa. No niin just..On myös tutkittua, että ihmisen aivot kehittyvät 25- vuotiaaksi asti ja tällöin vatsa on ymmärrystä sen verran, että voi valita elämälleen suunnan edes hetkeksi aikaa. Alan vaihtajia on nykyäänkin yllättävän paljon ja ikäskaala tässä ryhmässä on hurjan laaja. 

Oli kuitenkin taloudellisesti vähän mahdollisempaa vaihtaa alaa vielä tuon uudistuksen jälkeen, joten mielestäni se oli ihan tasa-arvoista. On ymmärrettävää, että leikkauksia joudutaan tekemään tällaisessa taloustilanteessa, mutta järki pitää olla kädessä. Muutama päivä sitten roihahti tämä nykyinen keskustelu. Lainattua Yle Uutisista: 


''Eduskunta äänesti tänään äänin 95–91, että opintotukea ei jatkossa myönnetä toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon. Kakkostutkintoon ei myönnetä tukea, vaikka tukea ei olisi nostettu ensimmäiseenkään tutkintoon.
Hallitus kaavailee, että opintotuen rajaamisella vain yhteen tutkintoon saadaan 10,5 miljoonan euron säästöt. Opiskelijajärjestöjen mukaan opintotukioikeuden rajaaminen ei tuo toivottuja säästöjä.''
Hei hetkinen. Siis vaikka ei olisi nostanut tukea edellisessä opiskelussa, ei saisi sitä nostaa siltikään kakkostutkinnossa. Samalla tämä siirtymäaika, eli jos edellisessä tutkinnossa on jätetty käyttämättä tukikuukausia, ei niitä saisi käyttää. 
Itse kun luin tämän uutisen menin ihan sanattomaksi. En voi käsittää tätä Suomen hyvinvointivaltiota, jossa lyödään lyötyä. Oikeasti, kuka yleensä vaihtaa alaa. A) Se, joka ei koe alaa omakseen ja haluaa sellaiselle alalle, jossa voisi työskennellä lopun elämäänsä ja B) se, joka ei yksinkertaisesti saa töitä omalta alaltaan. Säästöt ovat hyvin lyhytnäköisiä ja kuten Ollikin sanoi, lainataan tulevaisuudesta rahaa, joka lopulta kostautuu. Mitä tämä uudistus saisi aikaan. Välivuodet lisääntyisivät  runsaasti, koska esimerkiksi lääketieteelliseen pääseminen vaatii yleensä kaksi tai neljä pyrkimiskertaa. Ennen tässä välissä ihmiset kävivät opiskelemassa vähän sitä ja tuota ja sitten hakivat uudelleen sinne minne halusivat. Koska oli mahdollisuus ja nyt se mahdollisuus evätään. Työttömyyskorvauksien maksamisen määrä lisääntyy, koska ei kaikille halukkaille ole töitä, ketkä eivät uskalla opiskella ja työttömyyskorvauksia joudutaan maksamaan myös heille, jotka eivät pysty edellisellä alalla tekemään töitä tai töitä ei vain ole. Ne työssä olevat, jotka haluaisivat vaihtaa alaa, evät välttämättä pysty tekemään tätä  kun tulot tipahtavat nollaan. Tästä seuraa se, ettei vaihdeta sitä alaa ja tästä johtuen henkiset kulut ovat kovia. Ei jaksa tehdä sitä työtä, ei huvita ja henkisiä ongelmia tulee. 
Itselle tämä oli pikkuinen shokki, sillä olen vähän pedannut itselleni mahdollisuutta toiseen korkeakoulututkintoon taputtelemalla opintopisteitä tavoitteita nopeammin, koska KTM ei välttämättä olekaan se, mikä haluan loppupeleissä olla. Joo terve, ei tässä mitään vaihtoja aleta vääntämään, jos homma menee näin rumaksi. 
Toivon hartaasti kaikkien nykyisten ja tulevien opiskelijoiden vuoksi, että äänestys ei puolla tulevaa uudistusta. Jos käy, että puoltaa, alkavat ihmiset valua ulkomaille opiskelemaan, sinne missä opiskelu ei maksa, kuten Skotlantiin ja Suomi menettää veronmaksajia. 
En ymmärrä
Terkuin, tuohtunut Laura.

Lähteet: Yle http://yle.fi/uutiset/eduskunta_opintotukea_vain_yhteen_tutkintoon/7857949 [siteerattu 11.3.15]
Kuva: keep-calm-and-fuck-off-keep-calm-19284859-400-500.jpg


Muokattu 14.3.15:
Loistavaa homma ei mennyt läpi! Vierähti iso kivi sydämeltä itsellä ja niin varmasti monella muullakin! 

1 kommentti:

  1. Niin samaa mieltä sun kanssas! Perseestähän se on. Allekirjoittaneella vielä on tuo tilanne menos, että nostettu tuet vanhaa tutkintoo jota luettu kandina 2 vuotta ja nyt uus kandi tutkinto menos josta loppuu tuet kesken ja joutuu tosiaan siihen työ- ja opiskeluloukkuu...

    VastaaPoista